Säännöllisyys ja suunnitelmallisuus takaa tuloksia

Säännöllisyys ja suunnitelmallisuus takaa tuloksia

Yksinkertaista, mutta totta

Laihduttaminen on lopulta melko yksinkertaista. Riittää, että tietää, mitä tekee, koska tekee ja miten paljon tekee. Ja sen jälkeen seuraa suunnitelmaa ja kehitystä.

 1. Hevosen lihavuuskunnon määrittäminen ja laihdutustavoitteen asettaminen.
 2. Heinä ja kivennäisanalyysin pohjalta tehty ruokintasuunnitelma -> kevyelle työlle(!) ja tavoitepainolle laskettuna.
 3. Realistisen ja toteutettavan liikuntasuunnitelman tekeminen.
 4. Liikuntasuunnitelman seuraaminen -> säännöllisyys.
 5. Painon ja muiden mittareiden aktiivinen seuraaminen.
 6. Muutoksiin reagoiminen.

Kyllä, lopulta se on näin yksinkertaista. Olettaen, että hevonen on kliinisesti terve eikä ohjelmista kamalasti lähdetä sooloilemaan.

Muista:

 1. Aluksi paino laskee paljon, motivaatio on korkealla.
 2. Tulee kausi että painon tippuminen on pienempää -> silloin vaihdetaan mittareita, eikä seurata vain painomittaa tai puntaria, muuten motivaatio katoaa. (HUOM. Tämä tulee väkisin, paino laskee asteittain. Mitä lähemmäs ideaalipainoa tullaan, sen hitaampaa näkyvä painonpudottaminen on).
 3. Hevosen painonpudotus on pitkälti kiinni ihmisen halusta. Hevoselta ei kysytä. Omalla sitoutuneisuudellasi päätät, laihtuuko hevonen vai ei. Itsekseen hevonen ei sitä tule tekemään.
 4. Koskaan ei ole täydelliset olosuhteet laihdutukseen: kesällä on kuuma, syksyllä sataa, talvella on kylmä ja keväällä on kaikenmaailman kissanristiäisiä. Sitä nyt on vain aloitettava joskus, samapa tuo sitten tänään.
Laihdutuskausi saattaa vaatia kovalta tuntuvia toimenpiteitä. Pitää kuitenkin muistaa että laihdutuksen tulisi olla VAIN yksi lyhyt jakso hevosen elämässä, sen jälkeen nautitaan normaalipainoisesta elämästä. Kuvapankki

TÄRKEIN: Kun hevonen on saatu laihdutettua normaaleihin mittoihin, ja oppii ymmärtämään tarpeelliset asiat hevosen painonhallinnasta – kaikista suurin työ on tehty!

Laihdutusprojektissa asiat kannattaa laittaa tärkeysjärjestykseen. Jätä turhat tilkkeet ja kilkkeet pois ohjelmastasi, ja keskity olennaiseen.

Ei aika vaan laatu!

Lähes kaikessa hevosiin liittyvässä laatu korvaa määrän ja ajan.

Keskiverto hevonen lajisuunnasta riippumatta liikkuu noin tunnin päivässä 5 kertaa viikossa, yhteensä 5 tuntia viikossa, eli noin 260 tuntia vuodessa. Hevosen ohjatun liikunnan määrä vuodessa on keskimäärin noin 3 % sen elämästä.

Jos hevosella pidetään neljän viikon laidunloma ja kahden viikon joululoma, tunteja kertyy keskimäärin 230 tuntia vuodessa.

10 minuuttia päivässä joka päivä on jo noin 5 tuntia kuukaudessa (=viikon normaali liikutusaika) ja 61 tuntia vuodessa!

Suunnittele tämä ylimääräinen 10 minuuttia hyvin. Näin teet jo merkittävää tulosta hevosen fysiikan ja terveyden kannalta.

Jos nostat työmäärää vain 10 minuuttia viikossa, hevosen työskentelymäärä nousee n. 3,3% vuodessa. Jos nostat työmäärää 10 minuuttia joka päivä, se on jo tunnin viikossa ja työmäärän nousu vuodessa on merkittävää.

Millä saa nopeimmin itselleen seinän vastaan:

Jos jokin näistä kuulostaa enemmän omalta jutulta, jätä laihdutus tekemättä tai jätä vasta ajatuksen tasolle ja palaa asian pariin, kun olet valmiimpi sitoutumaan ja paneutumaan aiheeseen.

 1. Hutkiminen ja sutkiminen -> tehdään noin kun toi sanoo että se toimii, eiku tehdäänkin näin kun toi sano noin ja sen hevonen on voittanut näin ja näin paljon kaikkea.
 2. Malttamattomuus -> “ei tää laihdu” (kahden päivän jälkeen: laihdutusprojektiin tulee varata vähintään n. 6 kk aikaa).
 3. Sitoutumattomuus -> “en ehdi, en viitsi, en osaa, on niin paljon kaikkea”.
 4. Liian kovat tavoitteet -> ne ovat hengenvaarallisia hevoselle ja takuuvarma motivaationtappaja ihmiselle.
 5. Kiire -> ei käy, vaarallista hevoselle – palaa kohtaan 4.
 6. Poukkoileminen -> tänään sitä, huomenna tätä. Sillä saa sekaisin olevan seinäkellon, mutta hyvin epätodennäköisesti normaalipainoisen hevosen.
 7. Mutuun uskominen -> noku se sano. Noku sillä toimi.
 8. Toimiko sillä? -> ohjeita tulee paljon, mutta ovatko ne oikeasti toimineet?

Eli jos haluat onnistua:

Sitoudu

Suunnittele ja perehdy

Toimi

Seuraa

Häämöttävänä palkintona laihdutusprojektille voit miettiä että varusteiden vaihtelun tarve vähenee kun hevonen pysyy vakiopainossa.
Jaa tämä

Virhe: 404

Etsimääsi sivua ei löydy. Se on voitu siirtää tai poistaa. Tarkista osoitteen oikeinkirjoitus tai palaa etusivulle.

error: Sisällönsuojaus käytössä