Sillä se lähtee millä tulee? Ruokinta ei yksin ratkaise ylipaino-ongelmaa.

Sillä se lähtee millä tulee? Ruokinta ei yksin ratkaise ylipaino-ongelmaa.

Valitettavasti tämä ei pidä paikkansa. Pelkkä ruoka ei riitä laihduttamaan hevosta, tarvitaan myös suunniteltu liikunta ruokinnan rinnalle. Jos hevosta laihdutetaan vain ruualla ilman laihdutusta tukevaa liikuntaa on prosessi silloin erittäin hidas.

Ruokinnalla voidaan stabiloida hevosen paino. Jos tiedät, että hevoselle on tulossa liikutukseen kevyempi jakso, pystyt ruokintaa suunnittelemalla ylläpitämään sen tämän hetkistä lihavuuskuntoa säätämällä hevosen ruuasta saadun energian sopimaan kulutukseen. Laihdutuksessa pelkkä ruokinnan suunnittelu ei taas riitä, sillä laihdutuksessa pitää polttaa rasvaa.

Jos hevosesi määrätään koppilepoon, tulee sen ruokinta laskea sen mukaan. Laihduttaminen on lähes mahdotonta siinä kohtaa, koska muuten ruokinta tulisi laskea alle hevosen ylläpitotarpeen ja vatsahaavan riski nousee. Näissä tilanteissa olisi hyvä etsiä hevoselle mahdollisimman vähäenerginen heinä.

Hevonen voidaan kyllä laihduttaa näännyttämällä, eli antamalla sille vähemmän ruokaa mitä se kuluttaa. Tämä johtaa vääjäämättä lihasköyhyyteen ja liikkumiseen sekä palautumiseen liittyviin ongelmiin. Vatsahaavan, hyperlipidemian ja ähkyn riski kasvaa. Hevonen saattaa stressaantua ja pahimmillaan muuttua aggressiiviseksi.

Rasva poltetaan liikunnalla, ja ruuasta saatu energia suhteutetaan hevosen tarpeeseen.

Rasvanpoltto ja kaloreiden kuluttaminen on kaksi eri asiaa

Hevosen ruuansulatuselimistö ja aineenvaihdunta ei kaikilta osin vastaa ihmisen aineenvaihduntaa. Ihmisille suunnatut laihdutusohjeet eivät siis suoraan sovi hevosille.

Ennen laihdutuksen aloittamista olisi hyvä hahmottaa mitä eroa on rasvanpoltolla ja kaloreiden kuluttamisella. Hevosen kyky palautua rasituksesta on erilainen kuin ihmisillä, hevonen ei kykene täyttämään energiavarastojaan rasituksen jälkeen syömällä energiapatukkaa kuten ihminen ja tämä on sen terveyden ja hyvinvoinnin näkökulmasta erittäin tärkeä huomio. Aihetta käsitellään perinpohjaisesti oppitunnilla Eri töissä käytetään eri energialähteitä. Laihdutuksessa halutaan polttaa rasvaa.

Rehuanalyysi

Ilman rehuanalyysiä kaikki mitä tehdään, on puhtaasti arvailua, ässäarvan raaputtamista.

Kaiken on oltava oikeassa suhteessa toisiinsa

Suurimpia kompastuskiviä laihduttamisessa on kaiken pohja ja perusta: hevosen heinä.

Isohko suomenhevonen syö n. 10 kg heinää päivässä. Hevonen syö heinää tuhansia kiloja vuodessa, eli heinän ravinnollisella sisällöllä on valtava merkitys.

Jos heinässä on liikaa energiaa suhteessa hevosen kulutukseen, lihava hevonen ei laihdu vaikka päällään seisoisi. Päinvastoin se lihoo. Jos heinästä puuttuu valkuainen, hevosen lihakset eivät kasva, koska lihasten kasvulle ei ole rakennusaineita.

Näitä ei yksinkertaisesti näe silmällä, ne on pakko tutkia.

Neljän eri heinän analyysit ja niiden vaikutus kokonaisenergiaan, sulavaan raakavalkuaiseen sekä sokereihin. Ensimmäinen heinä olisi ideaalia sokereiden sekä enerigian puolesta mutta syöttömäärä jää melko alhaiseksi ja valkuaisesta jäisi lähes puolet vajaaksi tarpeeseen, toisella heinällä tulee valkuaisen ja energian tarve täyteen 9kg syöttömäärällä vuorokaudessa sokereiden noustessa korkeammaksi mutta vielä kohtuullisena, kolmannella heinällä suurella syöttömäärällä saadaan energiantarve täyteen mutta valkuaiset jää puoleen tarpeesta, viimeisellä taas valkuaista tulee jo 3/4 liikaa. Eli heinissä on valtavasti eroja ja laihdutuksessa erojen merkitys korostuu sillä hyvällä heinällä laihdutusprosessi voi olla helppoa, huonolla taas hidasta ja hankalaa. Hevosen tulee saada vähintään ylläpidon verran valkuaista eli proteiinia vuorokaudessa, proteiinivaje voi osaltaan johtaa jopa lihomiseen.

Rehuanalyyseissä on omat ongelmansa, mutta tarvitaan kuitenkin jonkinlainen suunta. Apua ruokintaan saat sivustomme kouluttajalta AMK agrologilta Jutta Kolehmaiselta

Rehuanalyysi ei maksa montaa kymppiä, ammattilaisen ruokintasuunnitelma laihdutettavalle hevoselle on edullinen ja säästää omistajan aikaa, vaivaa ja murhetta. Ihminen nukkuu yönsä paljon paremmin kun ei tarvitse murehtia asioita, joista tieto on saatavilla muutamilla kympeillä.

Laihdutusliikunta

On huomionarvoista, miten vähän hevosen laihduttamisen yhteydessä puhutaan liikunnasta. Kaikissa tutkimuksissa ja artikkeleissa todetaan ”hevosen liikunnan määrää on lisättävä”, mutta siinä kaikki. Ruokinnassa voidaan mennä jopa solutasolle. Googlen haulla “hevosen lihaksiston kasvu (equine muscle growth)” saa hakutuloksina vähintään kuusi ensimmäistä sivua erilaisia lisäravinteita joilla “voidaan kasvattaa lihaksia”, mutta ei yhtään artikkelia jotka liittyisivät liikuntaan. Onko tässä myös osaltaan syy hevosten lihomiseen? Fakta on, että jos istun sohvalla ja syön proteiinipatukkaa, lihaksistoni ei kehity. Sama pätee hevosiin. Lihaksisto kasvatetaan ruuan ja liikunnan optimoinnilla, ei jommalla kummalla.

Ylipainoinen hevonen on altis loukkaantumisille, joten liikunnan kanssa tulee olla yhtä tarkka kuin ruokinnan. Liikunnan suunnitteluun paneudutaan myöhemmin tällä kurssilla.

Yleispäteviä liikuntasuosituksia kaikille hevosille on vaikea antaa. Hevosen ikä, peruskunto, lihavuuskunto, ympäristö, käyttötarkoitus, terveys, kaikki vaikuttavat siihen miten hevonen voi liikkua. 20-vuotias sairaalloisen lihava shetlanninponi ei ole samassa kategoriassa lievästi ylipainoisen 8-vuotiaan estehevosen kanssa, eikä niitä voida liikuttaa eikä laihduttaa samalla tavalla.
Harrastehevosten käyttö ja valmennus on kaikkea laidasta laitaan. Usein harrastehevosilta puuttuu valmennuksesta suunnitelmallisuus, ohjelma voi poukkoilla vuoronperään raskaasta liikunnasta pelkkään tarhassa seisomiseen. Koska harrastajia on laidasta laitaan, on myös vaikea tehdä yleistystä siitä, millainen on harrastehevosen valmennusohjelma. Puutteellinen peruskuntokausi ja epäsäännöllinen liikunta asettavat hevoset loukkaantumisriskiin siinä missä raskas valmennus lisää kilpahevosen loukkaantumisriskiä.

Mitä jos?

Jos sinulla ei ole käytössä rehuanalyysiä tai et pysty vaikuttamaan hevosesi ruokintaan, tai hevosesi on toipilas etkä pysty vaikuttamaan sen liikunnan määrään: pysy silti mukana! Pystyt monilta osin silti soveltamaan näitä kurssin oppeja ja pääset optimoimaan hevosesi painonhallintaa vaikka jollain osa-alueella olisi rajoitteita.

Hevosen painonhallinta on läpi elämän kestävä operaatio. Itse laihduttamisen olisi hyvä olla kertaluontoinen projekti, mutta sen jälkeen hevonen tulisi myös pitää optimaalisessa terveellisessä painossa. Eli se mitä opit tältä kurssilta auttaa sinua nyt, mutta myös tulevaisuudessa. Joka vuosi heinä on erilaista, hevoset vanhenee ja elämässä tapahtuu jatkuvia muutoksia. Mitä enemmän sinulla on tietoa, sen paremmin pystyt mukautumaan ja vastaamaan näihin muutoksiin ja sen vähemmän erilaiset muutokset myös kuormittavat sinua.

Hevosen painonhallinnan tavoitteena on myös hyvin yönsä nukkuva hevosenomistaja joka mahdollisesti säästää myös hieman rahaa ja luontoa.

Jaa tämä

Virhe: 404

Etsimääsi sivua ei löydy. Se on voitu siirtää tai poistaa. Tarkista osoitteen oikeinkirjoitus tai palaa etusivulle.

Search
error: Sisällönsuojaus käytössä