Hevosen verinäytteet

Hevosen verinäytteet

Verinäytteistä

Verinäyte antaa viitteitä, mutta hyvin harvoin kertoo taudin syytä. Verikoe on kuitenkin hyvä apuväline syiden etsimiseen.

Korkeat punasoluarvot verikokeissa voi viitata elimistön kuivumiseen, se voi olla merkki ylikunnosta tai verikoetta edeltäneestä rasituksesta tai jännityksestä. Verinäytteen tulokset tulisi tulkita tehneen laboratorion antamien viitearvojen mukaan, näissä saattaa olla laboratoriokohtaisia vaihteluita.

Rotujen välillä voi olla vaihtelua, mm. poneilla ja hevosilla arvot ovat luonnostaan matalia. Kylmäverisillä on pienempi verimäärä kuin täysverisillä, minkä vuoksi kylmäverisillä on yleensä omat viitearvonsa. Myös ikä vaikuttaa, pienillä varsoilla on omat viitearvonsa.

Veri koostuu valko- ja punasoluista, verihiutaleista ja plasmasta. Valkosolut huolehtivat hevosen puolustusjärjestelmästä, punasolut kuljettavat happea ja poistavat hiilidioksidia. Veri säätelee elimistön lämpöä ja huolehtii elinten hapensaannista.

Verinäytteiden ottaminen

Paras aika ottaa verinäytteet on aamulla hevosen ollessa lepotilassa. Hermostuneisuus tai verikoetta edeltänyt rasitus saattaa nostaa joitain veriarvoja (puna- ja valkosoluarvoja ja lihasarvoja) normaalia korkeammaksi. Sen vuoksi hevosen olisi hyvä opettaa pistämiseen jotta tulokset olisivat mahdollisimman totuudenmukaiset.

Hevosen perna

Pako- eli saaliseläimenä hevosella on poikkeuksellisen suuri perna moniin muihin eläimiin verrattuna. Perna varastoi punasoluja hevosen ollessa levossa. Valmennuksessa tai rasituksen (tai pakenemisen) aikana perna pumppaa punasoluja verenkiertoon maksimoidakseen elimistön hapensaannin. Adrenaliinitason noustessa hevonen voi vapauttaa punasoluja vereen (tiedostamatonta toimintaa). Verinäytteen ottoa pelkäävän hevosen punasoluarvot voivat olla tämän vuoksi korkeammat kuin mitä ne olisivat normaalisti.

Terveestä hevosesta olisi hyvä ottaa ns. terveen hevosen verenkuva johon tuloksia voidaan verrata jos etsitään esimerkiksi taudinaiheuttajaa. Erityisesti kilpahevosille tätä suositellaan. Jokaisella hevosella on yksilöllistä vaihtelua verenkuvassa.

Laboratorio käsikirjan ja selitykset sekä viitearvot hevosten verinäytteille löydät mm. Movetin sivuilta tästä linkistä.

Jaa tämä

Virhe: 404

Etsimääsi sivua ei löydy. Se on voitu siirtää tai poistaa. Tarkista osoitteen oikeinkirjoitus tai palaa etusivulle.

Search
error: Sisällönsuojaus käytössä