Hevosen limakalvot

Hevosen limakalvot

Time needed: 1 minute

Hevosen limakalvojen ja verenkierron tilan tarkistaminen

  1. Paina sormella hevosen ientä kunnes kohta muuttuu valkoiseksi.

  2. Nosta sormea ja laske kauanko kestää että verikapillaarit täyttyvät, eli väri palautuu normaaliksi.

    Värin tulisi palautua normaaliksi 1 – 2 sekunnin kuluttua. Jos palautumisessa kestää yli 4 sekuntia voi se viitata vakavampaan ongelmaan.

KTA eli verikapillaarien (kapillaarit eli hiussuonet) täyttymisaika katsotaan hevoselta suusta, ikenistä. Verikapillaarien täyttymisaika ja limakalvojen väri kertoo hevosen verenkierron tilasta.

Terveellä hevosella ikenen limakalvot ovat vaaleanpunaiset ja kosteat.

KTAn tarkistaminen

Paina sormella hevosen ientä kunnes kohta muuttuu valkoiseksi. Nosta sormea ja laske kauanko verikapillaarit täyttyvät, eli väri palautuu normaaliksi. Normaalisti veri palautuu 1-2 sekunnin kuluttua. Jos aikaa kuluu pidempään, se kertoo verenkierron heikentymisestä. Yli 4 sekunnin palautumisaika viittaa jo vakavampaan ongelmaan.

Mistä väri kertoo:

Jos limakalvot ovat kuivat ja tahmeat ja väri on vaalea voi se kertoa nestehukasta (vrt. ihmisen kuiva suu). Limakalvoja voidaan katsoa myös silmistä ja tammalla emättimestä, mutta suusta kapillaarien täyttyminen on helpoin tarkistaa.

Valkoinen väri viittaa shokkiin, anemiaan sekä verenkierron häiriöihin. Sininen hapenpuutteeseen. Jos ikenet ovat kellertävät saattaa se viitata maksan häiriötiloihin tai bilirubiiniin veressä. Likaisen harmaat viittavat vakavampaan verenkierron häiriöön.

Jaa tämä

Virhe: 404

Etsimääsi sivua ei löydy. Se on voitu siirtää tai poistaa. Tarkista osoitteen oikeinkirjoitus tai palaa etusivulle.

Search
error: Sisällönsuojaus käytössä