Hevosen nestetasapaino

Hevosen nestetasapaino

Hevosen nestetasapainoa voidaan mitata nipistämällä sen ihoa olkanivelen yläpuolelta. Terveellä hevosella iho palautuu välittömästi.

Time needed: 1 minutes

Hevosen nestetasapainon tarkistaminen, nipistystesti

  1. Nipistä ja venytä hieman hevosen ihoa

    Ihon tulisi palautua heti. 2 sekunnin viive ihon palautumisessa voi viitata nestehukkaan, yli 5 sekunnin viive on vakavaa.

  2. Tee testi aina samassa kohdasta, mieluiten lavasta tai kaulasta

    Harjoittele terveellä hevosella jolloin osaat reagoida paremmin muutoksiin.

Ikä ja rotu voivat vaikuttaa tulokseen, sen vuoksi olisi tärkeää tehdä “nipistystesti” terveelle hevoselle tasaisesti, osatakseen reagoida muutoksiin. Nipistäminen olisi hyvä tehdä aina samasta kohdasta jotta tulos olisi luotettava.

Hevosen juominen

Terve keskikokoinen hevonen (n. 500kg) juo “normaalilla kelillä” n. 25 – 35 litraa vettä päivässä. Määrä on yksilöllinen ja riippuu rasituksesta ja ilman lämpötilasta ja siihen vaikuttaa myös hevosen / ponin rotu ja koko. Ponit juovat yleensä vähemmän kuin isot hevoset. Suurilla hevosilla jotka tekevät raskasta työtä voi vedenkulutus nousta lähes 80 litraan, ellei ylikin vuorokaudessa.

Rasituksessa hevonen voi hikoilla jopa 10 – 15 litraa tunnissa. Koska nestettä ja suoloja poistuu elimistöstä rasituksen aikana, on hevosen nestetasapainoa seurattava aktiivisesti.

Kuumalla ilmalla vedenkulutuksen tulisi kasvaa. Korsirehun koostumus vaikuttaa myös hevosen juomiseen, mitä kuivempi korsirehu, sen enemmän hevosen tulisi juoda vettä. Pidä hevosella aina puhdasta raikasta vettä saatavilla, myös talvella.

Jos iho palautuu huonosti hevonen tulisi saada juomaan. Vakavamman nestehukan merkkejä on hevosen painon putoaminen (nesteen määrän pienentyessä kehossa), apaattisuus tai unisuus. Hevosen hengitystiheys voi nousta ja se saattaa kuumeilla. Nestehukasta kärsivä hevonen saattaa vähentää syömistä jolloin myös ähkyn riski nousee merkittävästi.

Jos hevosen juottaminen ei onnistu ja hevosesta on nähtävissä nestehukan oireita tulisi keskustella eläinlääkärin kanssa. Vakavassa nestehukassa tulee kutsua eläinlääkäri nesteyttämään hevosen.

Jaa tämä

Virhe: 404

Etsimääsi sivua ei löydy. Se on voitu siirtää tai poistaa. Tarkista osoitteen oikeinkirjoitus tai palaa etusivulle.

Search
error: Sisällönsuojaus käytössä