Hevosen suolistoäänet

Hevosen suolistoäänet

Normaalit suolistoäänet: kuplintaa ja kurinaa 5- 10 sekunnin välein.

Suolistoäänet voidaan kuunnella stetoskoopilla, mutta jos sellaista ei ole saatavilla niin painamalla korva vatsaa vasten. Äänet kannattaa kuunnella kupeesta (“nälkäkuopasta”) sekä kyljiltä kylkiluiden takaa, sekä kyljen ylä- että alaosasta, oikealta ja vasemmalta puolelta.

Suolistoäänien tulisi kuulua melko helposti. Pinkeät äänet eivät ole normaaleja. Suolistoäänien puuttuminen on aina merkki vakavasta ongelmasta ja tulisi ottaa yhteys eläinlääkäriin jos 30 minuutissa ei tapahdu muutoksia.

Hevosellesi normaalit äänet saat selville kuuntelemalla terveen hevosen suolistoääniä tasaisesti eri tilanteissa.

Hevosen ulostaminen

Hevosen ulosteen tulisi olla “papanaa”, pallomaista. Määrän ja koostumuksen tulisi pysyä melko samanlaisena joka päivä. Terve aikuinen hevonen ulostaa n. 14 kertaa vuorokaudessa.

Ripuli on aina merkki ruuansulatusjärjestelmän ongelmista. Yli 3 päivää kestäneestä ripulista tulisi keskustella eläinlääkärin kanssa. Korsirehu saattaa vaikuttaa hevosen ulosteen koostumukseen, mitä kosteampi rehu, sen löysempi uloste yleensä. Kuivaheinäruokinnalla hevosen tulisi juoda enemmän pitääkseen nestetasapainoa yllä, laidunkaudella viileällä kelillä hevonen saattaa saada jo hyvän osan vedentarpeestaan laidunheinästä, eikä vedenkulutus ole kovin suurta.

Hevosen suolistoäänet on helpoin kuunnella nälkäkuopasta, hevosen kupeelta. Molemmin puolin. (Kuva: Salla Koivuniemi)
Kuuntele suolistoääniä vatsan ylä- ja alaosasta, molemmin puolin. Stetoskooppi olisi tähän paras apuväline. (Kuva: Salla Koivuniemi)
Suolistoääniä kannattaa kuunnella kylkikaaren takaa ylhäältä ja alhaalta, molemmin puolin. Normaalit suolistoäänet on kuplintaa ja kurinaa n. 5-10 sekunnin välein. (Kuva: Salla Koivuniemi)

 

Jaa tämä

Virhe: 404

Etsimääsi sivua ei löydy. Se on voitu siirtää tai poistaa. Tarkista osoitteen oikeinkirjoitus tai palaa etusivulle.

Search
error: Sisällönsuojaus käytössä